انواع حصیرهنرهای چوب و حصیر

بامبوبافی

بامبوبافی یکی از صنایع دستی در استان گیلان است که به وسیله مواد اولیه از نی خیزران یا نی هندی (نوعی خیزران) به دست می آید و اولین بار همراه با تخم چای توسط کاشف السلطنه به ایران آورده شد است. در این مقاله قصد داریم شما را با بامبوبافی و تاریخچه آن آشنا کنیم. پس تا پایان این مقاله همراه ما باشید.

هنر بامبو بافی و تاریخچه آن

بامبو بافی یکی از صنایع دستی زیبای چوبی و حصیری ایران است . بامبو، نوعی نی یا خیزران است که دارای قطر و ضخامت های مختلف ( از یک الی ده سانتی متر ) می باشد که در لیالستان لاهیجان و قاسم آباد رودسر و بیشتر مناطق شمالی کشور می روید و در رنگ های سبز، مشکی متمایل به قهوه ای، عنابی و زرد مایل به کرم دیده می شود. قدمت بامبو بافی در ایران حدود صد سال می باشد. اولین بار توسط کاشف السلطنه همراه با تخم چای وارد ایران شد. عده ای معتقدند صنعت بامبو توسط استادی چینی به نام ولتری از چین به لاهیجان شروع شد و با کمک استادان ایرانی بسط و گسترش یافت و اکنون لاهیجان به ویژه منطقه لیالستان از مهم ترین مرکز تولید بامبو می باشد. که در مرداب ها و اطراف رودخانه های لاهیجان و رشت که بسیار مرطوب است، می روید و محصولات آن هم جنبه تزیینی و هم جنبه کاربردی دارد.

آموزش بامبوبافی به سبک ژاپنی(کلیک کنید)

هنر بامبو بافی و تاریخچه آن

بامبو که در زبان فارسی به نی خیزران شهرت دارد، گیاهی است که در دامنه کوه ها و تپه هایی که دارای رطوبت ۶۵ تا ۹۰ درصد باشد روئیده یا کشت می شود. میزان رطوبت، حرارت موجود در منطقه و نوع خاک، تعیین کننده کیفیت و مرغوبیت بامبو بوده و هر چه میزان رطوبت و حرارت بیشتر باشد، کیفیت محصول نیز بهتر خواهد بود. این گیاه که تاکنون بیش از ۶۶۲ نوع آن شناخته شده دارای قطر و ضخامت های متفاوت است و در حال حاضر بهترین نوع بامبو در ژاپن، چین و به طور کلی کشورهای شرق آسیا و هند روئیده و کشت می شود و در ایران می توان لیالستان لاهیجان، علی آباد (در فاصله سخت سر و تنکابن)، قاسم آباد رودسر و تقریباً بیشتر نقاط شمال کشور را در زمره مساعدترین مناطق رویش بامبو به حساب آورد. در این مناطق بیشه های کوچکی وجود دارد که در فصل پائیز و اوایل زمستان، یعنی هنگام بریدن و قطع ساقه های بامبو از هر یک بین ۵۰ الی ۲۰۰ شاخه نی به دست می آید.

بامبو از چهار قسمت سطح داخلی (دارای پوشش نرم)، دیافراگم (متصل کننده بخش های ساقه به یکدیگر) میانه و پوشش رویه که بسیار سخت و دیرشکن است تشکیل شده. دیافراگم کاملاً فشرده بوده و آب در آن نفوذ نمی کند. بامبو معمولاً به رنگ های مختلفی مانند سبز، مشکی متمایل به قهوه ای، عنابی و زرد مایل به کِرم دیده می شود و اگر چه می توان مصارف زیادی بر آن قائل شد، ولی به طور کلی موارد مصرفش بیشتر محدود می شود به استفاده از آن برای تغذیه، بهره برداری به منظور تهیه کاغذ و اشیاء مختلف چوبی و سایر مصارف صنعتی، کاشت در اطراف باغ ها و مزارع جهت حفاظت محل.

هم اکنون استادکاران جوان ماهر به کار در این رشته اشتغال دارند. از بامبو محصولاتی نظیر شکلات خوری، میوه خوری، لوستر، کلاهک آباژور، جای نان، صندلی و انواع دیگر وسایل مصرفی در اندازه های مختلف تولید می گردد.

اگر به هنر حصیر بافی علاقه دارید می‌توانید مقاله مربوط به آن را مطالعه کنید.

نحوه تولید ظروف بامبو

برای تهیه یک ظرف بامبو ابتدا نئی را که قبلاً در انبار گذاشته شده و خشک شده است با اره نجاری به قطعات ۸۰ الی ۱۰۰ سانتیمتر در می آورند. اندازه این قطعات با توجه به محصولی که می خواهند تولید کنند متفاوت است. سپس با وسیله مخصوصی به نام داس آنها را از وسط بریده و به صورت نوارهای نئی در می آورند و به این نوارها را با وسیله ای که در اصطلاح محلی ماشین نامیده می شود به عرض مساوی در می آورند و پس از رنده کردن آماده بافت می نمایند. کار بافت معمولاً بر روی میزی که روی آن چند دایره به اندازه کف و ته ظرفی که می خواهند ببافند قرار دارد، انجام می‌شود.

صنعتگران ابتدا دایره کف ظروف را تهیه و سپس بدنه آن را می بافند. گاهی نیز برای وصل کردن برخی از قطعات به یکدیگر از مفتول های سیمی بسیار نازک استفاده کرده و با انبر دست معمولی آنها را به هم می پیچانند و در انتهای کار، تمامی اطراف نی را که معمولاً بزرگ و کوچک است با قیچی مخصوص که به شكل قیچی باغبانی است، برش می دهند تا نی ها یک اندازه شود و محصول شکل یکنواختی پیدا کند.

نحوه تولید ظروف بامبو

اگر در حوزه صنایع دستی فعالیت دارید و می‌خواهید برندسازی انجام دهید مقاله برندسازی صنایع دستی را مطالعه کنید.

یک محصول بامبو از نوع مرغوب باید دارای ویژگی های زیر باشد:

  • رنگ آن طلائی متمایل به سفید باشد. قابل ذکر است که بامبوئی که رنگ آن سبز باشد نشان دهنده ی خشک نبودن آن بوده و احتمالاً سیاه می شود.
  • شبکه هایی که بعد از بافت ایجاد می شود باید منظم و یک اندازه باشد.
  • مفتولی که برای وصل کردن بعضی از قسمت های بامبو از آن استفاده می شود باید بسیار ظریف بوده و دقت کافی در پیچاندن آن به کار رود.
  • از آنجا که برخی از ظروف بامبو رنگی هستند مسلماً در انتخاب نوع رنگ و نحوه به کار گرفتن آن باید دقت کافی به عمل آید.

طرح های بامبو بافی

بافت طرح هایی که در حال حاضر در ایران رایج است عبارتند از: بافت خورشیدی، ستاره ای، رنجیره و ترکیب مروار و بامبو.

ابزار کار بامبو بافی

  • ماشین: با این دستگاه عرض تمام تورها یکسان می شود.
  • رنده: جهت صاف کردن و از بین بردن پرزهای رشته ها
  • داس: برای رشته رشته کردن قطعات بامبو
  • اره آهن بر: برای بریدن بامبو
  • سوزن: برای ردیف کردن بافت
  • چاقو: برای ایجاد شکافی جهت بستن حلقه بوسیله سیم یا مفتول فلزی
  • انبردست یا سیم چین
  • قیچی باغبانی
  • سنگ صیقل (تیزکن): برای صیقل دادن و تیزکردن رنده
  • پارچه کوچک و ظرف آب
  • تعدادی نوار چرمی کوچک

ابزار کار بامبو بافی

هنرمند شهرت رو در دیپیا پیدا کن

اولین سایت کاریابی هنرمندان

اینجا پروژه بگیر یا خودت رو معرفی کن

سخن آخر

گیاه بامبو محتوی مقدار فراوانی سلولز است كه میتواند برای تهیه كاغذ و همجنس ابریشم مصنوعی مورد استفاده قرار می گیرد. در ایران كشت بامبو هنوز رواج چندانی ندارد و صرف نظر از بخشهای كوچكی در شمال كشور كه در آنها مقدار محدودی بامبو كشت میشود صنعتگران سایر نقاط از بامبوهای خودرویی كه در اكثر شهرهای شمالی و بویژه منطقه لیالستان لاهیجان وجود دارد، استفاده میكنند. ممنون از اینکه تا پایان این مقاله همراه ما بودید.

مقالات مرتبط

64 Comments

  1. Hi! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My weblog looks weird when browsing from my iphone4. I’m trying to find a template or plugin that might be able to fix this problem. If you have any suggestions, please share. Thank you!

  2. I have been exploring for a little for any high-quality articles or weblog posts in this kind of space .
    Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this site.
    Studying this information So i am glad to show that I have an incredibly good uncanny feeling I discovered just
    what I needed. I so much without a doubt will make sure to do not
    put out of your mind this website and provides it a glance regularly.

  3. Excellent post. I used to be checking continuously this blog and
    I’m inspired! Very helpful information particularly the closing section :
    ) I take care of such info much. I was seeking this particular info
    for a very long time. Thank you and best of luck.

  4. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a colleague
    who was doing a little homework on this. And he in fact bought me lunch simply because I discovered it for him…
    lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!!

    But yeah, thanx for spending time to discuss this matter here on your blog.

  5. My partner and I stumbled over here from a different page and thought I might check things out.
    I like what I see so now i’m following you. Look forward to checking out your web page yet again.

  6. An outstanding share! I have just forwarded this onto a co-worker who has
    been doing a little research on this. And he in fact
    ordered me breakfast because I discovered it for him…
    lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending the
    time to talk about this issue here on your web site.

  7. I have been browsing online more than 2 hours today, yet I never found any interesting article like yours.
    It is pretty worth enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made good content as you did,
    the internet will be much more useful than ever before.

  8. This design is spectacular! You most certainly know how to keep a reader amused.

    Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog
    (well, almost…HaHa!) Great job. I really enjoyed what you had to say, and more
    than that, how you presented it. Too cool!

  9. When I initially left a comment I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are
    added- checkbox and from now on whenever a comment is added I receive 4 emails with the same comment.
    Is there an easy method you can remove me from that service?

    Kudos!

  10. Simply want to say your article is as astonishing. The clearness for your put up is simply cool and
    that i can think you’re knowledgeable on this subject. Well together with your permission let me to snatch your feed to keep updated with impending post.
    Thank you one million and please carry on the rewarding
    work.

  11. Admiring the commitment you put into your blog and in depth information you present.

    It’s awesome to come across a blog every once in a while
    that isn’t the same outdated rehashed material.
    Wonderful read! I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

  12. Admiring the persistence you put into your blog and in depth information you present.
    It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same
    outdated rehashed material. Fantastic read! I’ve bookmarked your site and I’m adding
    your RSS feeds to my Google account.

  13. I do agree with all of the concepts you’ve offered on your post.
    They’re really convincing and will certainly work. Still, the posts are very brief for novices.
    May just you please lengthen them a bit from next time?
    Thanks for the post.

  14. Hi, I think your site might be having browser compatibility issues.
    When I look at your blog in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
    I just wanted to give you a quick heads up!

    Other then that, excellent blog!

  15. whoah this weblog is magnificent i really like studying your posts.

    Stay up the great work! You already know, a lot of persons are looking around for this information, you could aid them greatly.

  16. I’ve been exploring for a little for any high quality articles
    or blog posts on this kind of space . Exploring in Yahoo I
    finally stumbled upon this site. Studying this information So i
    am happy to convey that I’ve a very just right uncanny feeling I came upon just what I needed.
    I most for sure will make sure to don?t omit this
    site and provides it a glance on a continuing basis.

  17. Hmm is anyone else having problems with the images on this blog loading?
    I’m trying to determine if its a problem on my end or if it’s the blog.
    Any feed-back would be greatly appreciated.

  18. Wow that was strange. I just wrote an extremely long comment
    but after I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr…
    well I’m not writing all that over again.
    Anyways, just wanted to say excellent blog!

  19. Everything published was actually very reasonable. But, what about this?
    what if you were to write a killer headline?
    I mean, I don’t wish to tell you how to run your blog, but what if you added something
    to maybe grab a person’s attention? I mean بامبوبافی – مجله دیپیا
    is kinda plain. You should peek at Yahoo’s front
    page and watch how they write post headlines to grab people
    to click. You might try adding a video or
    a related picture or two to grab people interested about everything’ve got to
    say. Just my opinion, it would bring your posts a
    little livelier.

  20. Hi, I do believe this is a great blog. I stumbledupon it
    😉 I may revisit yet again since i have book-marked it. Money and freedom
    is the greatest way to change, may you be rich and continue to help other people.

  21. Hmm is anyone else having problems with the images on this blog loading?
    I’m trying to determine if its a problem on my end or if
    it’s the blog. Any feedback would be greatly appreciated.

  22. Nice weblog here! Additionally your site rather
    a lot up fast! What web host are you the use of? Can I get your affiliate link on your host?
    I wish my site loaded up as fast as yours lol

  23. It’s really a cool and helpful piece of information. I’m satisfied that you simply shared this helpful information with us.
    Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

  24. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great.

    I do not know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

  25. You are so cool! I don’t suppose I have read through anything like this before.
    So nice to discover somebody with a few genuine thoughts on this subject matter.
    Seriously.. thank you for starting this up. This web site
    is one thing that is required on the internet, someone with a little originality!

  26. Hey! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?
    My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several
    weeks of hard work due to no back up. Do you have any methods to prevent hackers?

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to top button